Biebrzański Park Narodowy - w trosce o bagna

Odnośniki

Ułatwienia dostępu

Change language

Banery z lewej strony

  • NATURA 2000
  • RAMSAR
  • Europarc
Nawigacja:

Treść

Renaturyzacja wyróżniona

Od momentu wstąpienia Polski do Unii Europejskiej Biebrzański Park Narodowy jest bardzo aktywnym beneficjentem wykorzystania środków finansowych z budżetu unijnego. Jednym z dużych  projektów realizowanych ze znaczącym współfinansowaniem unijnym był projekt LIFE09 NAT/PL/000258 „Renaturyzacja sieci hydrograficznej w Basenie Środkowym doliny Biebrzy. Etap I”.
Miło nam poinformować, że nasz projekt znalazł się wśród 28 najlepszych projektów wspieranych przez Komisję Europejską z mechanizmu finansowego LIFE, z pośród wszystkich, które zakończyły się w latach 2016-2017.

Wstępnej selekcji najlepszych projektów dokonywała grupa ekspercka pracująca przy jednostce LIFE, zaś ostatecznego wyboru najlepszych projektów dokonały kraje członkowskie UE.

Przypomnijmy, że nasz projekt realizowany był w latach 01.09.2010-30.12.2016. Wartość projektu 3 658 824 Euro, w tym dofinansowanie UE wyniosło 49,9%.  Pozostałe środki dofinansował NFOŚiGW  Warszawie (44,99 % wkładu finansowego projektu) oraz Biebrzański PN – 5,02 % wkładu finansowego.
Celem projektu była poprawa stosunków wodnych oraz polepszenie zdegradowanych poprzez melioracje odwadniające wykonane w II poł. XIX w. cennych siedlisk przyrodniczych w basenie środkowym doliny Biebrzy, w sposób szczególny w tzw. trójkącie (obszar ograniczony rzeką Jegrznią, Ełk i Kanałem Woźnawieskim). W ramach projektu zbudowano m.in. jaz wraz z progami spowalniającymi na Kanale Woźnawiejskim w celu minimalizacji negatywnego odziaływania kanału na otaczające siedliska, wyremontowano most na Jegrzni w Kuligach poprawiając tym samym dostęp do ekstensywnego użytkowania bagiennych łąk miejscowej ludności, zakupiono grunty, odkrzaczono cenne fragmenty zarastających siedlisk ptaków, założono sieć monitoringową do pomiaru zmian poziomu wód gruntowych, prowadzono monitoring awifauny oraz siedlisk, wykonano dokumentację techniczną do realizacji etapu II renaturyzacji tj. przebudowy węzła wodnego w Modzelówce.

Obsługę techniczną projektu wykonywał zespół:
Mariusz Siłakowski – kierownik projektu
Artur Wiatr – koordynator ds. ochrony przyrody
Katarzyna Zalewska, a w dalszej części projektu Beata Ksepko – księgowe projektu
Bogusława Siłakowska – koordynator techniczny
Michał Fabiszewski – koordynator ds. GIS

Dziękujemy za wyróżnienie. Raz jeszcze dziękujemy także wszystkim, z którymi współpracowaliśmy przy realizacji projektu.

Poniżej przedstawiamy kilka zdjęć dokumentujących działania projektu.

Tekst i zdjęcia: Artur Wiatr
 

  • autor: PT
  • Zakładanie sieci monitoringowej do pomiaru stanu wód w Jegrzni.
  • Most w Kuligach wyremontowany w ramach projektu.
  • Jaz na kanale Woźnawiejskim.
  • Tablica pamiątkowa projektu w siedzibie BbPN.
  • Jedna z tablic informacyjnych o projekcie.
  • Uroczyste otwarcie jazu na Kanale Woźnawiejskim.
  • Jeden z progów spowalniających na Kanale Woźnawiejskim.

« Powrót

Aktualności:

Czasowe zamknięcie odcinka szlaku czerwonego Ruda-Goniądz

Wielki Dzień Pszczół

-
2018.08.07  - 

Biebrzański Park Narodowy zaprasza na obchody Wielkiego Dnia Pszczół.

Zapraszamy na „Biebrzańskie Sianokosy”

Zobacz także:

Banery z prawej strony

  • Geoportal Biebrzańskiego PN
  • Kampania edukacyjna MŚ
  • Ministerstwo Środowiska
  • Biebrzańskie Wieści
  • Geoportal Biebrzańskiego PN
  • Nasza Biebrza
  • Darowizny
  • Pogoda doliny Górnej Biebrzy
  • Miejsce Przyjazne Rowerzystom
  • Certyfikat POT 2005
  • Centrum Informacji Natura 2000

Dane kontaktowe

Osowiec-Twierdza 8, 19-110 Goniądz

tel. +48 857380620, 857383000 wew. 233

fax +48 857383021

e-mail: sekretariat@biebrza.org.pl

Mapa

Mapa

Intranet

Stopka

CC 3.0: Biebrzański Park Narodowy
Projekt i realizacja: extranet.pl
Idę do góry

Rozmiar czcionki

Wersja o wysokim poziomie kontrastu

Przełącz się na widok strony o wysokim kontraście.
Powrót do domyślnej wersji strony zawsze po wybraniu linku 'Graficzna wersja strony' znajdującego się w górnej części witryny.